RES PowerFuse – User Preferences icm Roaming User Profiles

Ik zie veel Terminal Server/Citrix omgevingen waar gebruik gemaakt wordt van RES PowerFuse 8 (2008) Enterprise Edition waar User Preferences helaas niet gebruikt wordt. Dit is een stukje over User Preferences van RES PowerFuse en waarom het handig is deze altijd toe te passen als je de beschikking hebt over een dergelijk software pakket. Ik noem in dit stukje even RES PowerFuse maar dit zou ook Citrix Profile Manager zijn of de Profile Hiving oplossing van AppSense.

Velen van jullie zullen ongetwijfeld weten dat dit een krachtig stuk software is welke volledig (lees: het meeste) rendement behaalt icm het gebruik van Mandatory Profiles (read-only profiles), ik wil graag onder de aandracht brengen dat het ook erg behulpzaam kan zijn binnen een omgeving waar gebruik gemaakt wordt van zogenaamde Roaming User Profiles.


Een klein stukje terminologie:

Roaming User Profiles: Profielen welke volledig door gebruikers aan te passen zijn en weggeschreven worden naar een gedeelde map, wanneer een gebruiker aanlogd op een andere werkplek/Terminal Server wordt het profiel gedownload en toegepast;

Mandatory User Profiles: Profielen welke zeer klein en read-only zijn (en dus snel laden), wanneer een gebruiker aanpassingen maakt binnen dit profiel worden deze verwijderd wanneer deze gebruiker afmeldt;

Flex Profiling: Dit wordt beschouwd als ‘best of both worlds’, gebruikers laden een Mandatory Profile echter blijven instellingen bewaard (op de gebruikers home drive of aparte (hidden) drive mapping) van applicaties waar dit voor ingesteld wordt. Wanneer het Mandatory Profile geladen is worden de zogenaamde flex gedeeltes geladen. Hetzelfde proces vindt plaats bij het afmeldenwaarbij de flex gedeeltes weggeschreven worden voor de gebruiker afmeld.

Met name Systeembeheerders willen pas als laatste redmiddel het gebruikersprofiel verwijderen om een bepaalde problemen te verhelpen. Dit omdat het zoveel gedoe is om de gebruikersinstellingen weer te herstellen. Wanneer er echter gebruik gemaakt wordt van User Preferences wordt de drempel voor het verwijderen van het gebruikersprofiel aanzienlijk verlaagd. Dit zorgt er dus voor dat de tijd om uit te zoeken waar een probleem zich voordoet aanzienlijk verkort wordt en dat het verwijderen van het gebruikersprofiel één van de eerste akties wordt ipv één van de laatste.

clip_image002

Zou het nou noodzakelijk zijn om gebruikersinstellingen te herstellen kan er simpelweg gekeken worden naar welk GUID toegekend is voor de specifieke User Preference item (In ons voorbeeld de Favorieten):

clip_image004

Deze GUID is terug te vinden in de vorm van de bestandsnaam voor de specifieke instellingen op de gebruikers home drive. Zou een gebruiker dus bijvoorbeeld zijn Favorieten van een eerdere datum teruggezet wil hebben is het een kwestie van het betreffende GUID bestand te herstellen van backup.

clip_image006 

Binnen de meeste Terminal Server omgevingen is het ook gebruikelijk wanneer een gebruiker afmeldt het lokale profiel van de gebruiker te verwijderen zodat de Terminal Server ‘schoon’ blijft. Er zijn bepaalde applicaties welke de instellingen wegschrijven in de ‘Local Settings\Application Data’ folder binnen een gebruikersprofiel, deze gaan verloren wanneer de gebruiker afmeld en het lokale profiel verwijderd wordt. Denk hierbij aan RSS instellingen, Microsoft Office 2007 Ribbon instellingen, deze zijn dus ook dmv RES PowerFuse User Preferences eenvoudig te bewaren.

De meeste IT medewerkers zullen ongetwijfeld bekend zijn met het scenario waarbij er teveel te doen is en te weinig tijd of te weinig collega’s om problemen (structureel) op te kunnen pakken. RES PowerFuse User Preferences zorgt ervoor dat er weer een stukje tijd teruggewonnen wordt welke weer ergens anders voor gebruikt kan worden. Deze oplossing kan op jaarbasis veel tijd schelen voor de IT medewerkers op de vloer.

About Henny Louwers
I work as a Consultant specialized in Application Delivery, Virtualization of Servers, Desktops and Apps.

Comments are closed.

%d bloggers like this: