Citrix Summit Dag 2 (Dutch)

Hoi,

Bij deze mijn agenda voor dag 2 van de Citrix Summit:

Debugging a Citrix XenApp & XenDesktop Environment;
Troubleshooting XenDesktop Deployments;
XenServer Storage Management en Troubleshooting;
Troubleshooting XenDesktop, Provisioning Server & XenServer Integration;
Virtual Desktop delivery to mobile users with XenClient and XenDesktop VM Synchronizer;
Operating system delivery with Provisioning services.

De eerste 4 sessies zijn zogenaamde in-depth TechEdge 2010 sessies. Deze waren voorheen bekend als CSEIT sessies waarin het behoorlijk de diepte in gaat. De laatste twee items waren Hands-on Learning Labs.

Debugging a Citrix XenApp & XenDesktop Environment

Geweldige in-depth sessie met veel handigheden voor het troubleshooten van dergelijke scenario’s. De Architectuur (Desktop Delivery Controller, Provisioning Services, Hypervisor posities en rollen) van een Citrix XenDesktop is uitgelegd en hoe deze in elkaar steekt tov een Citrix XenApp omgeving. Virtual Desktop Agent uitgelegd hoe de connecties opgezet worden hoe deze geregistreerd worden. Allerlei debugging tools toegelicht zoals CDFTrace, CDF Control, XDPing, CTXPrtchk, VDA (Virtual Desktop Agent) connectivity problemen, Dumps maken, hoe dumps (van applicaties) te forceren in Windows 7 (Dr.Watson bestaat niet meer in Windows 7), API Hooks. User/Kernel mode nog eens uitgelegd en wanneer je waarvan een dump wil hebben. Verder is de tool Xnapshot toegelicht waarmee het mogelijk is te kijken wat er veranderd is binnen een Citrix XenDesktop image waarmee het mogelijk is de wijzigingen inzichtelijk te maken.

Troubleshooting XenDesktop Deployments

Het publiek was behoorlijk opgewarmd in de vorige sessie waar het lekker technisch was vol met live demo’s e.d., helaas werd dat in deze sessie een beetje teniet gedaan door een monotone theoretische uitleg met statische powerpoint presentaties. Erg jammer dus.

XenServer Storage Management en Troubleshooting

Dit was voor mij even een uitstapje van mijn focus (XenDesktop, XenClient en Provisioning Services) omdat er even geen sessie was in deze lijn maar desalniettemin zeer interessant. De architectuur van Citrix XenServer mbt Storage uitgelegd. In wezen hoe vanaf de VM gezien de storage benaderd wordt. Virtual Block Devices, Physical Block Devices, Storage Repositories, LVM, VHD, exporteren van VM’s naar VXA files. De commando’s welke noodzakelijk zijn zoveel mogelijk info over de storage configuraties waar een betreffende XenServer de beschikking over heeft te bekijken (DD, FDISK, XE, Etc). Verder is er toegelicht welke features er binnen Citrix XenServer 5.6 toegevoegd zullen worden. De belangrijkste hiervan is het simpelweg ‘reverten’ van een snapshot, dit had er naar mijn idee al zolang geleden in moeten zitten. Voor degene die het niet weten, je kunt binnen Citrix XenServer heel makkelijk een snapshot maken van een VM alleen het terugdraaien naar een bepaald moment heeft erg veel voeten in aarde en dan druk ik het nog mild uit. Binnen Vmware en Microsoft oplossing is dit allemaal keurig verwerkt binnen de GUI wat blijkbaar voor Citrix zeer moeilijk was in XenServer te verwerken. Ook is Multipathing concept uitgelegd en dat dit per storage fabrikant kan verschillen. Het komt er op neer dat 2 verschillende technieken zijn mbt Multipathing DMP en MPP, meer hierover in Citrix KB artikel CTX121364 (http://support.citrix.com/article/CTX121364).

Troubleshooting XenDesktop, Provisioning Server & XenServer Integration

Helaas was dezelfde dame (Karen Sciberras) weer aan het woord als in de sessie “Troubleshooting XenDesktop Deployments”. Het ging met name over BLOB Data te manipuleren. Dat de  sessies voornamelijk bestaan uit XML transfers waarbij binnen deze files opties meegegeven kunnen worden. Verder een beetje time-out tweaking e.d. Maar weer zeer monotoon met statische powerpoint waarbij bijvoorbeeld een screenshot wordt getoond van de inhoud van een XML file format waar een time-out  parameter in is aangepast, tja.

Virtual Desktop delivery to mobile users with XenClient and XenDesktop VM Synchronizer

Dit is de mogelijkheid om hands on aan de gang te gaan met Citrix XenClient. We hebben een basis installatie uit moeten voeren van Citrix XenClient, een lokale VM installeren en een 2 VM’s (Windows XP en Windows 7) moeten synchroniseren met de XenDesktop VM Synchronizer.

Verder was er nog wel wat interessant nieuws, Citrix XenClientis vanaf morgen (na de Citrix Synergy keynote van Mark Templeton) te downloaden, echter betreft het hier de Release Candidate, dat is dus wel een beetje een domper. De Synchronizer bestaat uit een virtual appliance waarin de images gekopieerd kunnen worden, deze is in wezen met 2 klikken geinstalleerd, ook deze is vanaf morgen te downloaden, deze gratis (express) heeft een beperking van 10 Citrix XenClient connecties. Het tweede wat mij behoorlijk tegenviel is dat de Citrix XenClient voorlopig alleen 32-bit ondersteund. De oorzaak hiervan is dat de Citrix XenClient gebaseerd is op de oude XenSource welke nog slechte ondersteuning had voor 64-bit. De verwachting is dat dit n de volgende release opgelost is. Op mijn vraag of vPro ECHT noodzakelijk is omdat dit voor features zoals poison pill e.d. zorgt heb ik het antwoord gekregen dat het alleen recommended is. Binnen deze sessie kon je een Citrix XenClient capable laptop winnen, ik zat hier samen met Geert Braakhekke, ik had nummer 75 en Geert 76, Geert zei al voor de grap, “nou ik loop maar vast naar voren”, en ja hoor, hij loopt met de laptop naar buiten Smile.

Operating system delivery with Provisioning services

Leuke hands-on Lab waarbij we Windows 7 lekker vaak konden distribueren door Citrix Provisioning Services op basis van Citrix XenServer.

Geek Speak!

Vandaag ben ik bij Geek Speak geweest. Dit zal voor de meeste van jullie bekend zijn, dit is een meeting waarbij professionals hun mening uiten welke ‘in principe’ geen banden hebben met Citrix. Ik denk als ze Geek speak niet op gaan splitsen in kleinere groepen is het niet interessant meer, toen hiermee begonnen werd zat je in een ruimte met 15 man maximaal, het is nu een zaal met 400 man erin, dan krijg je volgens mij geen interessante dialogen meer en dit was dus ook niet het geval. Het spontane is eraf.

iPad

De iPad is echt een booming apparaat hier in de Verenigde Staten waarbij Citrix spreekt van geluk over de lanceerdatum van Apple. Deze had niet beter kunnen vallen volgens Citrix. De Citrix Receiver applicatie is al de meest gedownloade business app in de Verenigde Staten op de iPad.

Presentaties

Ik ga in mijn verhaaltjes nog niet te diep in op de technische details. Vanaf maandag worden de Presentaties beschikbaar gesteld dan zal ik war meer in-depth topics aansnijden voor de geinteresseerden.

Morgen gaat echt de Citrix Synergy van start, dan gaan we ook met de 3de partij vendors aan de gang zoals AppSense, RES PowerFuse, WYSE, e.d en zullen ook de klanten aanwezig zijn.

Hadden jullie mijn button al gezien? Winking smile

clip_image002

About Henny Louwers
I work as a Consultant specialized in Application Delivery, Virtualization of Servers, Desktops and Apps.

Comments are closed.

%d bloggers like this: