Citrix Synergy Dag 1 (Dutch)

Hoi,

Dag 1 van de Citrix Synergy is afgelopen en ik heb de volgende Agenda aangehouden:

FlexCast delivery technology: delivering the right desktop for every user;
To 10,000 virtual desktops and beyond: best practices for scaling XenDesktop;
Synergy Opening Keynote;
Delivering hosted VM-based desktops with XenDesktop;
Citrix NetScaler – five (very cool) things you didn’t even know were possible;
Guaranteeing availability and scale for XenApp and XenDesktop deployments;
Citrix Services Happy Hour / Ask the Architects (by invitation only).

FlexCast delivery technology: delivering the right desktop for every user

Mooie heldere uitleg wat FlexCast precies inhoud uitgelegd door Nicholas Rintalan (Citrix Architect). Er bestaan (6) verschillende manieren om  verschillende desktops aan eindgebruikers te leveren. Citrix hanteert weer eens wat nieuwe termen waarbij het voor sommige gebruikers er onduidelijk is wat er nu mee bedoeld wordt:

– Hosted VMs (VM op basis van een Hypervisor);
– Streamed VMs (VM op basis van Provisioning technology);
– Local VM (VM op basis van type 1 client hypervisor (Citrix XenClient);
– VM Hosted Apps (Apps welke middels een andere VM seamless binnen een sessie aangeboden worden);
– Published Apps (Citrix XenApp published applications);
– Streamed Apps (Applicatie virtualisatie).

Ook hier wordt benadrukt dat je nooit één van bovenstaande oplossing zult kiezen voor een organisatie maar de oplossing in de meeste gevallen zal bestaan uit een mix hiervan. Met FlexCast wordt bedoeld dat er gekeken kan worden naar de omstandigheden van de gebruiker en gekozen kan worden naar welke desktop een gebruiker gerouteerd kan worden. Denk hierbij aan fallback scenario’s e.d.

To 10,000 virtual desktops and beyond: best practices for scaling XenDesktop

Deze sessie begon geweldig interessant geopend door Rana Kanaan over het upsizen van Citrix XenDesktop omgevingen op basis van Microsoft Hyper-V, het plaatsen van Desktop Delivery Brokers, Provisioning Services, Storage, etc. Citrix maakt zeer duidelijk dat de hypervisor niet toedoet voor Citrix Desktop Virtualisatie oplossingen maar de beste resultaten simpelweg gehaald worden met XenServer en Hyper-V. Hierna werd de sessie overgenomen door Manjnath Ajjampur van Microsoft waarbij deze de hele Windows 2008 Hyper-V lijn de revue liet passeren en de aanpassingen welke deze ondergaan is sinds de eerste versie van Windows 2008, dit was dus het erg oninteressante gedeelte. Gelukkig kwam hierna Paul Wilson (Citrix Architect) aan het woord over test resultaten welke gemaakt waren samen met HP. Het mooie van het verhaal is dat Citrix de tool (VSI) van Log-in Consultants naar voren schuift ipv Citrix EdgeSight load testing tool te profileren. Zeer indrukwekkende testresultaten met als bijzonderheid dat er op basis van SSD disken geen betere resultaten geboekt werden mbt IOPS.  Het aantal desktops dat gelijktijdig gestart kon worden op SSD was zelfs een stuk minder. Dit zou komen door de afhandeling van de Controller kaarten (I/O) en het feit dat er gekozen is om te cachen (.vdiskcache) op de (HP iSCSI Lefthand) Storage. Daarna hebben ze geprobeerd deze resultaten te verbetern met HP Fusion controller kaart echter deze alloceerd meer startup memory waardoor er fysiek minder geheugen over was om echt desktops te lanceren wat dus weer resulteerde in minder desktops dan op platter disken.

Synergy Opening Keynote

Deze keynote was beduidend minder dan die van de Summit. Binnen deze keynote is Citrix XenClient 1.0 officieel gereleased (http://www.citrix.com/English/ps2/products/feature.asp?contentID=2300346). Er werd zeer ontdaan gereageerd dat Intel niet aanwezig was bij Citrix Synergy maar via een videoscherm een speech overbracht, dit omdat Intel zo’n beetje aan het einde van de straat zit (The Valley). Er werd al min of meer aangegeven door technici dat de Citrix XenClient niet zo exclusief wordt beschouwd door Intel en binnenkort ook ondersteuning voor AMD komt vanuit Citrix.

Verder hebben ze de Citrix innovation award lekker kort gehouden. Zeer apart te noemen is dat degene welke gewonnen heeft aangeeft dat ze Citrix infrastructuur hebben gebouwd waarbij gebruik gemaakt wordt van de Apple iPad om bij hun data te komen terwijl de Apple iPad goed en wel 2 weken uit is. Dus dat is inderdaad knap. AppSense heeft de partner award gewonnen wat ook beschouwd wordt als voorspelbaar.

Qua techniek is HDX Nitro aangekondigd, alles dus nog sneller, beter, etc. (http://hdx.citrix.com/nitro).

Delivering hosted VM-based desktops with XenDesktop

Een Hands-on Learning Labs sessie waarbij op basis van Citrix XenServer een XenDesktop infrastructuur opgezet moet worden. Onderdelen welke aan te pas kwamen Citrix XenServer, Provisioning Services, Desktop Delivery Controller, Web Interface. Lekker praktisch en stoeien met materialen welke jezelf niet zo makkelijk opzet in een test omgeving.

Citrix NetScaler – five (very cool) things you didn’t even know were possible

Leuke sessie met het meeste interessant en nieuws: Citrix NetScaler heeft een optionele module gekregen om Citrix Web Interface te draaien binnen de Citrix NetScaler. Dit werkt nu allen nog op de nCore versie 9, maar de verwachting is dat vrijwel na Synergy deze optie beschikbaar gaat zijn op alle NetScaler builds (inclusief VPX). Dit is geweldig nieuws gezien het feit Citrix Web Interface een zeer belangrijk component wordt in elke Citrix implementatie en nu dus redundant uit te voeren door Citrix NetScaler, geweldig nieuws dus en inderdaad ik wist het nog niet!

Guaranteeing availability and scale for XenApp and XenDesktop deployments

Supersessie, zeer ondergewaardeerd te zien aan het aantal aanwezigen! Deze sessie werd gegeven door Daniel Feller, een zeer bekende Lead Architect van Citrix. Ook hier wordt benadrukt hoe belangrijk is een Citrix NetScaler oplossing (standaard) in te zetten binnen Citrix oplossingen. Een Citrix NetScaler oplossing is van nature Highly Available, ‘alles’ kan redundant opgezet worden dmv een Citrix NetScaler. Even een voorbeeld, DNS is van nature een Round Robin oplossing, dit betekent als 1 DNS server eruit ligt heb je een failure rate van 50%. Stel dat je nu een Virtual Server IP aanmaakt op een Citrix NetScaler met daarachter de loadbalanced DNS Servers waarbij Citrix NetScaler uit de loadbalanced pool haalt wanneer deze niet reageert. Dit betekent dat DNS altijd 100% up is en redundant uitgevoerd door Citrix NetScaler HA. Voor DNS doen we dit eigenlijk al standaard, zelfs een NetScaler zelf laten we naar zijn eigen DNS Virtual Server IP kijken ipv rechtstreeks de DNS adressen in te voeren. Zo geeft Daniel Feller aan dat je dit voor alles doet:

– Citrix XML Services
– Citrix Desktop Delivery Controllers
– Citrix Servers
– Citrix Web Interface
– TFTP (Provisioning Servers)
– Etc

Voor alle configuraties binnen een organisatie geef je dus nog maar 1 IP-adres op, dat van de Virtual Servers op de Citrix NetScalers. Het is dan ook niet meer nodig altijd Citrix XenApp Farm servers in een configuratie bij te houden, hier hoeft dus maar 1 IP-adres in te staan. Bij klanten zoals Gemeente Rotterdam wordt gebruik gemaakt van Citrix NetScaler voor het loadbalancen/redundant inzetten van Citrix oplossingen.

Citrix NetScaler is niet alleen interessant voor Citrix oplossingen, Citrix NetScaler is ook gecertificeerd om oa. Microsoft OCS, Sharepoint en Exchange te loadbalancen, hiernaast nog vele andere oplossingen.

Binnen de sessie werd ook de GSLB optie nog eens benadrukt en hoe DNS in dit verhaal werkt (Citrix NetScalers moeten dan ingesteld worden als ADNS servers voor de namespace), en hoe Active/Active en Active/Passive (Disaster Site) te draaien en overwegingen waar over nagedacht moet worden.

Citrix Services Happy Hour / Ask the Architects (by invitation only).

Even babbelen/borrelen met de Citrix Architects, leuke gesprekken gehad met Stefan Drege (NetScaler oplossingen), Daniel Feller en Citrix Education.

clip_image001

Advertisements

About Henny Louwers
I work as a Consultant specialized in Application Delivery, Virtualization of Servers, Desktops and Apps.

Comments are closed.

%d bloggers like this: