Citrix License Server Virtual Appliance for XenServer (Dutch)

Citrix heeft vorige week een Virtual Appliance uitgebracht tbv Citrix Licentie Services. Ik heb deze afgelopen week geinstalleerd en bevalt in eerste instantie prima. De Virtual Appliance gebruikt 1 vCPU, 128MB Geheugen, verder wordt er een Virtual Harddisk aangemaakt van 8 GB waarvan geinstalleerd zo’n 1 GB van gebruikt wordt. Citrix zal waarschijnlijk gedacht hebben liever teveel dan te weinig. Op dit moment is de Virtual Appliance alleen beschikbaar voor Citrix XenServer.

Installatie.

De installatie bestaat uit het downloaden van de .XVA file van www.citrix.com. Wanneer de Virtual Appliance geimporteerd worden binnen XenServer en gestart wordt moet er een kleine wizard doorlopen worden de appliance te configureren. Na de wizard doorlopen te hebben kun je de Citrix Licensing Management Console webbased benaderen.

clip_image010

clip_image012

clip_image014

Het is een Linux (CentOS) gebaseerde image met zoals gezegd een zeer kleine footprint. De licenties werken op dezelfde manier als de oude wat betekent dat de hostnames in de LIC files overeen moeten komen met die van de licentieserver.

clip_image002

Leuk is om te zien dat je de gehele configuratie kunt resetten door binnen een root shell “reset_licensing.sh” commando te geven. Hij zal hierna een verzoek tot reboot geven en de wizard weer starten nadat deze herstart is.

clip_image004

Ik hoef denk niet aan te geven hoe makkelijk en snel een dergelijke Virtual Appliances + licenties te herstellen is. Dit is echt tussen de 1 en 5 minuten werk. 5 als je het nog niet eerder gedaan hebt en 1 als je de gegevens bij de hand hebt zoals IP-adressering, hostnaam, licentiefiles, etc. Tov een Windows gebaseerde Citrix License Server heeft dit erg veel voordelen: geen Windows Licentie, beheer, Updates, Java, IIS, Hostname, Resources. Daarnaast zijn de restore tijden vele malen kleiner.

Performance.

Doorgaans is het vCPU verbruik te negeren, dit is minimaal tot niks:

clip_image006

Het memory verbruik van de Virtual Appliance blijft mooi hangen rond de 64MB, helaas is het met een CentOS gebaseerd Linux VM systeem niet mogelijk Memory terug te geven aan de Hypervisor welke dan weer gebruikt kunnen worden aan andere VM’s zoals met windows gebaseerde VM’s, aan de andere kant, 128MB.

clip_image008

Een screenshot van de Citrix Licensing Management Console Dashboard:

clip_image016

clip_image018

Hij is een beetje tricky te vinden binnen Citrix Downloads, ga naar Citrix XenServer en klap “XenServer Advanced Edition Components” open, daaronder bevindt zich de download.

http://support.citrix.com/article/CTX124501

About Henny Louwers
I work as a Consultant specialized in Application Delivery, Virtualization of Servers, Desktops and Apps.

Comments are closed.

%d bloggers like this: